Hello guys 😇
Hari ni aku nak share satu resepi dekat hampa .
Resepi ni resepi my mom . Ada aku ubah sikit . Mana yang aku rasa macam tak kena dengan
tekak aku , aku twist sikit . Sikit ja 😏 .
Resepi hari ni :
Begedil Ayam Cik Jues
Hasilnya ..... Pam Pam Pam !!!
Lets begin guys 💪
💥 Ni dapat dalam 50 Biji macam tu . Depends on size yang hampa buat .
Bahan - Bahan :
❶ Kentang ( 7 Biji Size sederhana dipotong 3 )
❷ Isi Ayam ( Dikisar halus )
❸ Tepung Jagung ( 4 Sudu makan )
❹ Garam ( Secukup rasa )
❺ Daun Bawang
❻ Daun Sup
❼ Bawang Goreng ( 2 Sudu makan )
Cara - Cara :
❶ Panaskan air sehingga mendidih .
❷ Bila mendidih air tu , baru masukkan kentang . Potong kentang tu macam dalam gambar okay .
Kenapa air mendidih baru masukkan kentang ? Sebab nak cepatkan lagi kentang tu empuk .
Lain orang lain cara . Ada orang yang masukkan terus kentang bersama dengan air .
❸ Tunggu sampai kentang tu empuk . Nak tau empuk macam mana . Cucuk dengan garfu .
Kalau boleh tembus , means dah empuk lah tu . Dah angkat kentang tu , tapiskan jangan
bagi basah. Sebabnya takut tak boleh bentukkan begedil . Kopek kulit kentang .
❹ Lenyekkan kentang .
Kalau aku , aku suka lenyekkan dulu kentang ni . Baru aku tumbuk guna batu lesung . Nak bagi lagi lenyek . Tak mau bagi ketul ketul dalam begedil kita . Pindah kentang tu dekat bekas lain .
❺ Kisar isi ayam . Jangan bagi ketul ketul ya .
❻ Campurkan ayam , daun bawang , daun sup , bawang goreng , tepung jagung , garam dan kentang dalam satu bekas .
Gaul sampai sebati ya .
❼ Dah sebati , bentukkan jadi bola , then penyetkan . Size tu ikut suka hampa lah nak buat besar mana . Kalau aku , aku buat kecik kecik . Lagi sedap nak kunyah .
❽ Sediakan putih telur . Pukul bagi kembang sikit . Pukul dengan garfu ja .
❾ Celupkan dalam putih telur tu then goreng hingga keperangan . Angkat .
Siap 😚
No comments:
Post a Comment
♥ 𝒟𝑜𝓃𝓉 𝒻𝑜𝓇𝑔𝑒𝓉 𝓉𝑜 𝓁𝑒𝒶𝓋𝑒 𝓎𝑜𝓊𝓇 𝒻𝑒𝑒𝒹𝒷𝒶𝒸𝓀 ! ♥