photo personal 1_zpsvundjqwq.png photo TUTORIAL 1_zpsgq72w7wf.png photo RESEPI 1_zpsa0dfmnkq.png

Resepi Sambal Kicap Legam



Hello guys 😀

Welcome back 💓

Malam ni aku nak share satu resepi .
Resepi ni aku main campak campak ja , but it turned out good 😆 .
Sambal Kicap Legam
Why legam ? Sebab sambal aku tu hitam pekat piang .
Sorry lah tak dak gambar , siap siap tu terus serbu . 

Okay lets begin 💪

Bahan - Bahan :

📌  Cabai Melaka ( 20 Biji )
📌  Cili Padi ( 5 Biji )
📌  Bawang Putih ( 6 Ulas )
📌  Kicap Pekat ( 3 Sudu makan )
📌  Kicap Cair ( 3 Sudu makan )
📌  Air 
📌  Gula
📌  Garam


Cara - Cara :

❶  Basuh cabai melaka , bawang putih dan cili padi . Panaskan minyak dan goreng bahan - bahan tu sehingga layu .



❷  Dah agak layu , blend bahan tersebut . Campur air sikit ya . Kalau nak masukkan gula and garam terus pun boleh . Blend semua sekali , senang .

❸  Dan blend semua bahan , panaskan minyak tadi . Masukkan dalam kuali . Tumis sampai naik minyak . 


❹  Bila dah naik minyak , masukkan kicap cair dan kicap pekat . Gaul sebati . Masukkan air sikit . Biarkan mendidih kejap . Masukkan gula and garam kalau hampa tak blend sekali tadi .



❺  Siap 😚 . Boleh makan .


💢  Tips nak bagi pedas , masukkan cili padi banyak sikit . Sebabnya nanti kita letak kicap dalam tu , tak dak beza pun warna . Hitam jugak warnanya . 


Senang ja kan . Pejam mata ja dah siap !


Selamat Mencuba 😇



No comments:

Post a Comment

♥ 𝒟𝑜𝓃𝓉 𝒻𝑜𝓇𝑔𝑒𝓉 𝓉𝑜 𝓁𝑒𝒶𝓋𝑒 𝓎𝑜𝓊𝓇 𝒻𝑒𝑒𝒹𝒷𝒶𝒸𝓀 ! ♥