Hello guys 😀
Welcome back 💓
Malam ni aku nak share satu resepi .
Resepi ni aku main campak campak ja , but it turned out good 😆 .
Sambal Kicap Legam
Why legam ? Sebab sambal aku tu hitam pekat piang .
Sorry lah tak dak gambar , siap siap tu terus serbu .
Okay lets begin 💪
Bahan - Bahan :
📌 Cabai Melaka ( 20 Biji )
📌 Cili Padi ( 5 Biji )
📌 Bawang Putih ( 6 Ulas )
📌 Kicap Pekat ( 3 Sudu makan )
📌 Kicap Cair ( 3 Sudu makan )
📌 Air
📌 Gula
📌 Garam
Cara - Cara :
❶ Basuh cabai melaka , bawang putih dan cili padi . Panaskan minyak dan goreng bahan - bahan tu sehingga layu .
❷ Dah agak layu , blend bahan tersebut . Campur air sikit ya . Kalau nak masukkan gula and garam terus pun boleh . Blend semua sekali , senang .
❸ Dan blend semua bahan , panaskan minyak tadi . Masukkan dalam kuali . Tumis sampai naik minyak .
❹ Bila dah naik minyak , masukkan kicap cair dan kicap pekat . Gaul sebati . Masukkan air sikit . Biarkan mendidih kejap . Masukkan gula and garam kalau hampa tak blend sekali tadi .
❺ Siap 😚 . Boleh makan .
💢 Tips nak bagi pedas , masukkan cili padi banyak sikit . Sebabnya nanti kita letak kicap dalam tu , tak dak beza pun warna . Hitam jugak warnanya .
Senang ja kan . Pejam mata ja dah siap !
Selamat Mencuba 😇
No comments:
Post a Comment
♥ 𝒟𝑜𝓃𝓉 𝒻𝑜𝓇𝑔𝑒𝓉 𝓉𝑜 𝓁𝑒𝒶𝓋𝑒 𝓎𝑜𝓊𝓇 𝒻𝑒𝑒𝒹𝒷𝒶𝒸𝓀 ! ♥